Koupání miminka je rituál 7.12.2021

Koupání miminka je rituál

Kůže je největším lidským orgánem. Má také řadu důležitých funkcí - chrání tělo a jeho orgány, je místem tvorby vitaminu D, reguluje tělesnou teplotu a má také smyslovou funkci.

Péče o dětskou pokožku
„Příliš časté koupání s použitím kosmetických přípravků zbavuje kůži ochranného filmu, vysušuje ji, kůže je pak náchylnější k popraskání a k podráždění. Proto se doporučuje koupat děťátko jednou za dva až tři dny“, radí fyzioterapeutka Mgr. Martina Karasová. Pokud má vaše dítě citlivou pokožku, postačí koupání i méně časté. Vyžaduje-li to situace a vy musíte koupat častěji, umyjte dítě jen vodou bez mýdla a po koupání pokožku promažte.


Správný čas a teplota
Nejvhodnější čas ke koupání je k večeru, kdy koupel miminko zklidní, příjemně unaví a připraví ho na nadcházející spánek. Ideální teplota místnosti, ve které koupeme, by měla být okolo 24 °C. Teplota vody by měla být 37 °C.

Jak postupovat během koupele?
U menších dětí je vhodné využít lehátko, na které dítě položíme. Pokud lehátko nemáme, musíme jednou rukou podpírat zádíčka a hlavičku miminka. Před koupelí si vše potřebné nachystejte dopředu, abyste měli vše po ruce. V prvních měsících života není třeba používat šampon, postačí vám čistá voda. Celková doba koupele by neměla překročit 10minut.

Detailní postup:
• Před každou koupelí dítěti očistěte zadeček.
• Při mytí postupujte od hlavičky, naposled umyjte genitál a zadeček.
• U děvčátek při čištění genitálu a zadečku postupujte vždy zepředu dozadu
• Omyjte důkladně všechny záhyby kůže, zbytkový maz, který se v těchto oblastech drží, může způsobit podráždění kůže.
• Po koupeli dítě položte na podložku a přiložením osušky jej osušte.
• Nikdy nepřenášejte miminko mokré, aniž byste ho zabalili do ručníku, mohlo by vám snadno vyklouznout.
• U novorozence věnujte zvláštní pozornost pupíku, obzvlášť pokud není ještě zcela zhojený. V tomto případě jej po koupeli vyčistěte čtverečkem napuštěným lihem.
• Po koupeli kůži miminka natřete dětským krémem nebo olejem.


Koupel je pro většinu miminek i větších dětí příjemnou relaxací. Kromě očisty těla si v teplé vodě prohřejí i bříška a netrpí tolik na noční koliky.