Jak udělat domov bezpečnější pro děti 9.2.2023

Jak udělat domov bezpečnější pro děti

I doma se váš drobeček vystavuje nebezpečí. I když je nám jasné, že bezpečí vašeho dítěte je pro Vás tou nejvyšší prioritou, přesto jsme se rozhodli Vám dodat pár užitečných tipů, jak udělat váš domov bezpečnější. Nebezpečí pro vaše dítě je i tam, kde ho nečekáte. Je totiž na každém rohu, a to doslova.

Vytvořili jsme pro Vás jednoduchou, ale cennou příručku, jak udělat Váš domov bezpečnější. 

Domácí rostliny
Květiny jsou fajn, vypadají krásně a voní, ale ve spojení s malými dětmi mohou být nebezpečné. Většina druhů domácích rostin by vašemu dítěti nijak nemohla ublížit, ale je mnoho druhů, které jsou jedovaté. Při kontaktu s kůží způsobují vyrážku a při požití jsou pro malé děti velmi toxické. Naštěstí jejich chuť děti odradí a přístě to nezkusí.

Radiátory
Tak jako krb nebo kamna mají radiátory vysokou teplotu a pro vaše dítě je zde risk popálení. Pokud nemůžete dát před topení velký nábytek, zkuste sehnat na topení nějaký kryt. Nemusí se na topení dát na pevno a často vypadají hezky a v zimě byt působí útulněji. Nezapomínejte také na trubky, které vedou k topení- často jsou ještě teplejší, než radiátor samotný. Lze si na ně pořídit izolaci nebo si ji můžete sami vyrobit. 

Konferenční stolek
Konfereční stolek je často pro děti docela užitečný- má výšku tak akorát na to, aby se dítě k němu přitahovalo a pomáhalo si tak při prvních krůčcích. Proto si v této životní fázi vašeho drobečka musíte dát pozor na to, kam pokládáte hrnek s horkým čajem, či kávou. Pokud máte stůl kulatý, tak se o rohy bát samozřejmě nemusíte, ale v případě, že ne, existují nasazovací silikonové a pěnové kryty.

Malý a lehký nábytek
Děti se při pokusech stát a chodit přidržují věcí, co jsou kolem nich. Proto pozor na malé kusy nábytku, které se na dítě mohou převážit. Vše raději mějte pevně připevněné.

Schody 
Ke schodům doporučujeme dát bezpečnostní zábrany. Doporučujeme bezpečnostní zábranu Deco Pop, kterou máme hned ve třech barevných kombinacích.

Skleněné dveře
Pro Vás se skleněnými posouvacími dveřmi, nezpomínejte, že mohou být nebezpečné i pro větši děti, při hře s dalším dítětem. Často nedávájí pozor a může se stát, že do dveří narazí, nebo jimi dokonce proskočí. Stačí pár levných bezpečnostních samolepek v úrovni, kde je dítě uvidí a už se nestane, že by si nevšimlo toho, že jsou zavřené.

Šuplíky a skříňky
Prozkoumávání šuplíků a poliček je pro dítě velikým dobrodružstvím. Kromě ostrých věcí, léků a dalších věcí, je šuplík sám o sobě nebezpečný tím, že si v něm může dítě skřípnout prsty. Existují tlumiče nárazu, které můžete použít také na dveře. Také je důležité šuplíky, které jsou součástí težkého vysokého nábytku, přichytit ke zdi, aby za ně díte netahalo a nemohlo se na něj převrátit.

Koupání
Koupelna je jednou z nejnebezpečnějších místností. Když koupete dítě ve vaně, držte ho dál od kohoutku- kohoutek může být horký. Přes kohoutek také můžete přehodit nějakou malou utěrku. Ve vaně a sprše používejte protiskluzové podložky. Třeba tahle Protiskluzová podložka je perfektní volbou.

Tak tolik k bezpečnosti. Vy to zvládnete!