Jak poznat, že je dítě připraveno k odstavení? 8.11.2022

Jak poznat, že je dítě připraveno k odstavení?

1. Dítě umí udržet hlavu nahoře
Dítě musí být schopno udržet hlavu v klidu a pohybovat s ní ze strany na stranu.

2. Umí samostatně sedět ve vzpřímené poloze
Může se jednat o sezení ve vysoké židličce nebo podsedáku na židli s oporou zad nebo o držení na klíně - v obou případech musí být dítě schopno sedět vzpřímeně.

3. Zajimá je, co jíte
Může to být pozorování vaší večeře nebo natahování ruky, aby si vzalo něco z vašeho talíře - nový zájem o vše, co jíte, nebo zírání na jídlo je obecně dobrým znamením, že je připraveno prozkoumat pevnou stravu.

4. Dobrá koordinace
Dítě by se mělo umět samo podívat na kousek jídla, zvednout ho a vložit si ho do úst. Stejně tak pokud vidíte, že se pokouší vložit si do úst hračky nebo ruce.

5. Dokáže spolknout jídlo
Pokud jste jim zkusili dát malou lžičku, a dítě ji jazykem vytlačilo zpět, je možné, že ještě není připraveno na další pevnou stravu. 
TIP: Zkuste dítěti podat první ochutnávku ve formě zeleninového pyré nebo velmi měkké zeleninové tyčinky připravené v páře pomocí dětského mixéru/parního strojku na přípravu jídla. Můžete použít Nutribaby+.

I když začnete pozorovat známky toho, že by vaše děťátko mohlo být připraveno začít s odstavováním, odborníci doporučují, aby mateřské mléko nebo kojenecká výživa byly pro kojence jediným zdrojem výživy přibližně do šesti měsíců. Do té doby bude vaše dítě získávat veškerou potřebnou výživu z mléka. Výzkumy také ukazují, že byste neměli zavádět pevnou stravu dříve než ve 4 měsících (17 týdnech), protože střeva dítěte ještě nejsou dostatečně vyvinutá, aby se vypořádala s jinými potravinami než mateřským mlékem nebo umělou výživou, protože jsou náchylnější k přecitlivělosti a infekcím. Každé dítě je jiné, a pokud si myslíte, že vaše dítě vykazuje známky připravenosti na odstavení dříve než v šesti měsících, poraďte se se svým lékařem.